Att ta lån är för de flesta ingen småsak och är av den anledningen eftertänksamma. Det är förstås bra att det förefaller sig som så. Vi vill med det sagt trycka på betydelsen av du i förväg frågar dig själv om du verkligen behöver ta ett lån.

Idag är en övervägande del av oss bekanta med att så kallade “konsumtionslån” är en av de sämre en kan ta. Dessa är förenade med att de är onödiga och dyra. Lån som tas för att konsumera exempelvis kläder eller elektronik kommer ofta med höga räntesatser, korta återbetalningstider samt att sådana inköp snabbt sjunker i värde. De produkter du köper med hjälp av ett lån blir alltså betydligt dyrare än vad de var från början.

Vår andra punkt som vi vill lyfta är därför att du bör fundera på vad dina lånade pengar ska användas till. Måste du ha pengarna nu eller kan du lägga upp en sparplan där du kan spara tills du har råd att betala? Om du verkligen vill ha något är du med sannolikhet mer motiverad att spara ihop till det och betala det direkt, snarare än att betala tillbaka på något du redan äger. Vi betonar vikten av att undvika konsumtionslån då de dessvärre i många fall har varit en inkörsport in i en ekonomisk knipa.

Den tredje punkt som vi vill lyfta och som vi anser särskilt viktig är att jämföra lån. Räntan (kostnaden för att låna pengar) mellan olika banker kan skilja sig markant. Desto fler banker som konkurrerar om dig som kund, desto större är chanserna att du finner en bank som erbjuder just dig lägst ränta. Att jämföra banker är mycket tids- och energikrävande där varje bank du jämför lånevillkor hos registreras en kreditupplysning. Flera kreditupplysningar på kort tid försämrar ens kreditvärdighet, till följd försämras dina chanser till bra ränta. Idag finns det flera låneförmedlare som utan kostnad hjälper dig att jämföra lån mellan banker, med hjälp av endast en kreditupplysning.

Då det finns flera sorters lån, läs därför på om vilken sort du önskar att ta och om vilken säkerhet som är förknippat med just det lånet, följer du dessa råd kommer du välja rätt!