Välja rätt kreditkort

Eftersom det finns flera olika kreditkort att välja emellan kan det upplevas som svårt att välja. Kreditkorten har olika villkor och förmåner, där det inte alltid är lätt att avgöra vilket kort som är bäst. Innan du skaffar ett kreditkort är det klokt att undersöka hur hög räntan är för krediten. Av rimliga skäl är de flesta kunder ute efter ett billigt kreditkort, men det är förnuftigt att även ta reda på vilka förmåner och andra avgifter som kortet har. Kortet kan som exempel ha fasta avgifter som exempelvis en årsavgift, vilket i en del fall kan vara väldigt hög.

En del kreditbolag erbjuder räntefria krediter under ett visst antal dagar. Det är en bra deal för de som brukar täcka upp sin kredit inom den perioden. Innan du gör ett val är det rimligt att undersöka hur stor kredit som du kan få (och som överensstämmer med den kredit du faktiskt vill ha tillgång till). Jämför därför kreditbolag och banker. Den kredit en kan få brukar i regel vila på ens betalningsförmåga, men där bedömningen kan skilja sig på mellan kreditgivare.

Ett annat tips är att undersöka om kreditkortet är belagt med en uttagsavgift. En del kreditgivare lägger på ett valutapåslag när en tar ut pengar eller betalar utomlands. Om du ofta befinner dig utomlands är det förmånligt att undvika kreditgivare som erbjuder sådana kort. En del kreditkort erbjuder förmåner med kortet som exempelvis reseförsäkring, vilket kan bringa en viss trygghet under ens resa. Andra kort kan ge rabattavdrag eller poäng vid köp i utvalda butiker.

Vi råder dig att fundera över vilken sorts kredit du önskar och att du därefter jämför kreditgivare. Kreditkort ska inte vara ett medel till att leva över ens tillgångar. Uppskatta det ansvar som tillkommer med kreditkort och använd det med förnuft så undviker du hamna i ekonomisk knipa.